Pantaluren får ny ledning och nya ägare!

Hej alla ni med lurar i lådorna (och alla ni som redan pantat era lurar förstås),

Pantaluren får, från den här veckan, ny bolagsledning och nya ägare.  Vi önskar den nya ledningen och de nya ägarna lycka till och många pantade lurar framöver nu när stafettpinnen lämnas över!

Stort lycka till!

/Grundarna av Pantaluren

 

iPhone 6S skandalen?

Den första iPhone skulle inte sälja och var allmänt en dålig telefon, tyckte tillräckligt med branschfolk. Därför flög den lite under radarn. Men den saknade ändå en del stardardfunktioner som tex MMS och 3G. Men det blev i alla fall ingen ”skandal”. iPhone 3G och 3GS sprack ganska lätt på baksida (och framsidan såklart) och laddkontakten glappade ofta. Dessutom blev 3GS ibland så överhettad att batteriet expanderade. Men ändå ingen mediaskandal. Den stora skandalen kom med iPhone 4 och ”antenna gate”. Det slutade med att Apple gav alla köpare en fri bumber och att de uppdaterade algoritmen för hur många streck som skulle synas vid vilken mottagning (så att det inte blev ett så stort visuellt tapp vid mellan vissa värden)

Efter den skandalen, som var delvis motiverad, men i slutändan visade sig överdriven, har det nästan varje år skrivits artiklar om det-stora-felet-på-nya-iPhone.

iPhone 3G – Sprickor

iPhone 3GS – Överhettning

iPhone 4 – Mottagning/antennfel

iPhone 4S – Gulaktig skärm

iPhone 5 / 5S– Lila artifakter på kamerans bilder. Repas lätt.

iPhone 6 – böjer sig

antennagate

 

 

Så nu kan man ta fram popcornskålen och invänta skandalen för iPhone 6S. Men….vad blir den?

 1. 3D touch funkar inte med chipsfingrar
 2. Batteriet håller för länge så att man glömmer ladda på kvällen
 3. Om man inte vet var man lagt den så är den tillfälligt borttappad
 4. Den skickar olämpliga sms på helgkvällar
 5. Om man tappar den i vattnet blir den blöt
 6. Bootloop (referens till annat operativsystem)
 7. Man kan drunkna i sina egna appar
 8. Nästan inget är nytt, så ngn gammal doldis tar plats på scen: Apple Music/Maps

Swish – nya nummerupplysningen

Det enklaste sättet att ta reda på vem som ringde är såklart genom eniro.se eller hitta.se. Men om telefonnr inte finns där, vilket ju inte är helt ovanligt nuförtiden, finns det ett annat sätt.

swish

Fler nummer än Eniro och Hitta?

Man kan då utnyttja betalaren Swish. Genom att trycka betala och sedan ange ett telefonnr i Swish-appen så får man veta vem mottagaren är – utan att man behöver fullfölja transaktionen.  En feature eller bugg, beroende på vem man frågar. Det har inte åtgärdats på ett antal månader i alla fall, så vi får nog anta att det är en feature. Detta går såklart bara om mottagaren aktiverat Swish på sin telefon, men med ett antal miljoner ansluta användare  är chansen ganska god.

 

Telefontapparsäsong – så gör du när din iPhone blir stulen!

Nu är sommaren här och med den kommer telefonolyckornas högtid. Med det i åtanke kommer därför här en liten favorit i repris – för vad gör man egentligen när telefonen försvinner? Det finns två olika kategorier av saker att göra: saker som man kan göra innan telefonen försvinner som underlättar när den väl är borta – och saker man bör göra efteråt.

Att göra innan din iPhone försvunnit:

 1. Gör backuper regelbundet. Har du aktiverat iCloud gör mobilen det automatiskt när den är på laddning. Annars får man göra det i iTunes.
 2. Aktivera ”Hitta iPhone” (FindMyIphone). Genom att göra det kan du hitta telefonen (den kanske inte var stulen, eller så kan du hjälpa polisen på traven). Men du kan även radera allt innehåll, skicka meddelanden om hittelön till tjuven mm. Instruktioner om hur du aktiverar Hitta iPhone hittar du här.
 3. Ha koll på ditt IMEI-nummer. IMEI-numret är telefonens unika ID-nummer. Operatörerna hjälper till att spärra din telefon med hjälp av detta så att tjuven eller någon annan inte kan ringa med den längre. Polisen vill också ha det för att lägga in det i sitt stöldgodsregister. Man får fram numret genom att slå *#06* på telefonen men det står även på iPhones ”släde” för simkortet, samt på kvittot från när man köpte telefonen.
 4. Ha ett kodlås med raderingsfunktion på telefonen. Tjuven kan för att undvika att du hittar honom/henne med ”Hitta iPhone” helt sonika stänga av telefonen. För att förhindra att din identitet som hemlig agent eller andra kritiska uppgifter kommer i orätta händer, så är det viktigt att ha ett kodlås. För att inte tjuven ska kunna testa alla 9999 kombinationer är det bäst att ha telefonen inställd så att all data raderas efter 10 felaktiga försök. (Ha helst inte 1234 som kod dock). När iPhone raderar minnet slänger den också bort den interna kryptonyckeln och gör det enklare att bryta sig in på internetbanken än att ta fram dina semesterbilder.

Att göra när telefonen har försvunnit:

 1. Ring telefonen. Kanske ligger den under bordet?
 2. Använd ”Hitta iPhone” genom att logga in på icloud.comSkicka ett meddelande till tjuven eller be honom ringa dig om du vill. Eller bara spåra honom. Radera eventuellt telefonen. Det här är upp till var och en vilken taktik man tror är bäst. Kan någon ha tagit fel på festen bara eller är det Mexikanska maffian som har den? Notera att man inte kan använda ”Hitta iPhone” efter att operatören spärrat simkort eller telefon, så om man vill radera telefonen på distans är det nu det måste ske.
 3. Spärra simkortet. Du vill inte att tjuven använder ditt abonnemang och ringer ett varv rund jordklotet eller laddar ner mastodonserier i 3D när han är ute o reser runt i Sydostasien.  Så ring din operatör* och berätta vad som hänt.
 4. Kontakta polisen för att göra en anmälan. Ring 11414 eller gör en anmälanonline. Detta krävs även av försäkringsbolagen.
 5. Spärra telefonen. Du vill inte att tjuven ska ha nytta av telefonen. Därför ringer du operatören igen och uppger numret på polisanmälan så spärrar de mobilen i den internationella IMEI-registret. Förvandlar iPhone till en iPod, men räcker intei sig för att tjuven inte ska komma åt dina uppgifter. För det behöver du kodlås eller Hitta iPhone.
 6. Kontakta ditt försäkringsbolag. Inte så bråttom kanske men ändå viktigt såklart.

*Eftersom det är bråttom att ringa din operatör, och man typiskt nog oftast är utomlands när olyckan är framme, kommer här utlandsnumren till operatörerna. Spara i din telefonbok. Eller ännu bättre: I någon annans telefonbok.

Tre: +46771735300

Telenor: +46708222222.

Telia: +46771411000

Tele 2: +46856222040

Det allra bästa tipset är såklart att vara vaksam. Men har du läst ända hit så ska vi inte komma med förmaningar – för allt händer faktiskt till och med dig. Men nästa telefon rekommenderar vi att du har ögonen på. Så kan du sälja den till Pantaluren istället och tjäna pengar istället för att bli bestulen – så mycket roligare. Trevlig sommar!

Tips: Instagram + Whatsapp + Magi => Prion

Delar du bilder med Instagram? Och dessutom Whatsapp? Och varför gör du egentligen både och? Jo, för att ingen app är riktigt 100.

Det bästa med Insta är att det är enkelt att publicera en bild som alla man känner ser och som alla kan kommentera på. Men å andra sidan är det ju lite socialt trubbigt – vad gör man med alla de bilder man inte vill dela till samtliga följare? Tänk alla bilder av typen resa/fest/utekväll/bröllop/internskämt/familjebilder.

Whatsapp däremot – där kan man ju ha olika slingor för olika vänner/tillfällen. Och dessutom kan alla dela i samma tråd. Men å andra sidan saknas möjligheten att kommentera på en bild. Och lite av ”känslan” eftersom det i grunden är en messaging tjänst. Man kan inte heller enkelt bjuda in ett stort antal personer till en grupp utan det blir lätt statiska trådar med ett fåtal.

Men det som främst gör både Instagram och Whatsapp odugliga för att dela bilder är att båda försämrar bildkvaliteten. Du får inte tillgång till själva bilden utan till en mindre kopia.

prion

Framtidens sätt att dela bilder (fast nu)

Möt Prion. Prion gör det som ni redan misstänkt – gör att man kan ha flera olika trådar för olika grupper och events men i känslan som Insta har. Och det går att spara ner alla bilder i originalkvalitet. Men går dessutom längre – varje bild kan hashtaggas så att den samtidigt kan delas i flera trådar. Ett helt nytt sätt att tänka på bilddelning helt enkelt. (Kom ihåg var ni hörde det först :))

Onnea Suomi!

Nyt Panta luurin vihdoin myös Suomessa! Hip hip hurraa! Sivusto on ilmeisesti kahdella kielellä pantaluren.fi

ok maps

Här kommer ett tips / trix för den som använder Google Maps på telefonen och ska åka utomlands. För att spara en offline karta över området man kommer att vara i, så gör man såhär i Google Maps appen:

 1. Zooma in området
 2. Skriv ”ok maps” i sökrutan
 3. Klart!

 

googlemaps

Varför är dataroaming föraktiverat utomlands…?

” Välkommen till Thailand! Standardpriser i SEK…” Och därefter får vi veta vad det kostar att ringa/sms:a/använda datatjänster. (Ojoj – dyrt. Jag skippar att ringa in och filibusterprata hos Karlavagnen ikväll).

Skillnaden mellan att sms:a/ringa och använda datatjänster är dock stor, eftersom du själv (oftast) vet när du ringer eller sms:ar. Dataförbrukning däremot lever helt sitt eget liv i en smartphone. Telefonen kollar mail, uppdaterar appar, synkar bilder med molnet och vem-vet-vad när den ligger i fickan. Varför är då inte dataroaming utomlands avaktiverat som standard, med möjligheten att aktivera det med tex ett sms hos operatören om/när man vill?

dataroaming

Är det flyget eller telefonräkningen som blir dyrast?

Kanske kan det vara av samma skäl som Cormac Herley hittade om varför spam-mail ofta är så otroligt dåligt skrivna. Här är ett exempel ur ett sådant:

Dear Eriksson,

I will like to solicit you help in a business proposition, which is by nature very confidential and Top Secret. I know that a transaction of this magnitude will make any one worried and Apprehensive but I assuring you not to worry, as all will be well at the end of this endeavor….”

Att det är dåligt skrivet är inte pga att författaren inte kan be någon annan översätta lite bättre. Istället är det för att den dåliga texten skiljer ut de allra mest godtrogna från de som bara är ganska godtrogna. En bara ganska godtrogen person är nämligen väldigt dyr att hantera: dessa personer kommer skicka en del mail med frågor och sedan nästan gå på bluffen, men oftast avbryta innan mållinjen. Skickar man ut ett par miljoner spam-mail om dagen, är det bättre att bara få de RIKTIGT naiva på kroken, som har större sannolikhet att verkligen gå på bluffen och betala. Därav det dåliga mailet – det är helt enkelt mer lönsamt.

Att det verkligen förhåller sig såhär märker man när det istället handlar om automatisk hantering av användarna, som i phishing försöken bankkunder råkar ut för – då kan bedragarna replikera tex Nordeas hemsida in i minsta detalj (eftersom en tveksam person inte längre kostar något).

Åter till dataroamingen. Genom att ha den föraktiverad, så kommer användare som inte vet att den är föraktiverad eller vet hur man stänger av den – att få betala lite extra (och ibland aningen mer än lite). Dessa användare tenderar dock att vara de som kanske känner att de har lite dålig koll på it, och därför skyller på sig själva.

Med andra ord en självselekterande prisdiskriminering: mindre kunniga (som skyller på sig själva) får betala lite mer, eftersom de kommer att acceptera detta, medan de som är mer kunniga får betala lite mindre.

Vi får hoppas att det inte var medveten strategi från operatörerna att införa detta från början. Men finns det en anledning till att ändringen aldrig tycks hamna högst upp på att-göra listan…?

Pantaluren Bäst i Test enligt PC för Alla

I decembernumret av PC för Alla så testas de svenska trade-in tjänsterna och Pantaluren utsågs till “Bäst i Test – Rekommenderas”!

bestintest

Hallon.se <3 Pantaluren.se

Nu kan vi erbjuda 450kr rabatt hos Hallon – oavsett vilken telefon du skickar in. Eftersom vi redan(!) fått en del frågor kring detta redan så kommer här svaret på vad som verkar vara den vanligaste frågan…

Man får INTE mindre betalt för sin telefon än innan – man får erbjudandet utöver den summa man fick (och får) till sitt bankkonto.

Vad är det här för rabatt då?

Först och främst, Hallon är 3′s systeroperatör – precis som Tele 2 har Comviq och Telia Halebop. Hallon (och de andra för den delen) erbjuder lite lägre priser mot att det inte finns några fysiska butiker mm – lite som internetbankernas tvillingar i telekombranchen.

Hallon & Pantaluren

Åter till erbjudandet. Om man lägger en beställning hos Pantaluren så får man en rabattlänk av Hallon på deras Stor Abonnemang. Detta kostar vanligtvis 249kr / mån och nu får man det för 99 kr / mån i tre månader. Ingen bindningstid och ingen uppsägningstid. No strings attached. Inte så tokigt om man är på jakt efter en ny operatör.

Är du ledsen för att du var kund för ett litet tag sedan när man ännu inte fick detta? I så fall – maila oss på support@pantaluren.se så kanske vi kan reda ut det. :)