Telefontapparsäsong – så gör du när din iPhone blir stulen!

Nu är sommaren här och med den kommer telefonolyckornas högtid. Med det i åtanke kommer därför här en liten favorit i repris – för vad gör man egentligen när telefonen försvinner? Det finns två olika kategorier av saker att göra: saker som man kan göra innan telefonen försvinner som underlättar när den väl är borta – och saker man bör göra efteråt.

Att göra innan din iPhone försvunnit:

  1. Gör backuper regelbundet. Har du aktiverat iCloud gör mobilen det automatiskt när den är på laddning. Annars får man göra det i iTunes.
  2. Aktivera ”Hitta iPhone” (FindMyIphone). Genom att göra det kan du hitta telefonen (den kanske inte var stulen, eller så kan du hjälpa polisen på traven). Men du kan även radera allt innehåll, skicka meddelanden om hittelön till tjuven mm. Instruktioner om hur du aktiverar Hitta iPhone hittar du här.
  3. Ha koll på ditt IMEI-nummer. IMEI-numret är telefonens unika ID-nummer. Operatörerna hjälper till att spärra din telefon med hjälp av detta så att tjuven eller någon annan inte kan ringa med den längre. Polisen vill också ha det för att lägga in det i sitt stöldgodsregister. Man får fram numret genom att slå *#06* på telefonen men det står även på iPhones ”släde” för simkortet, samt på kvittot från när man köpte telefonen.
  4. Ha ett kodlås med raderingsfunktion på telefonen. Tjuven kan för att undvika att du hittar honom/henne med ”Hitta iPhone” helt sonika stänga av telefonen. För att förhindra att din identitet som hemlig agent eller andra kritiska uppgifter kommer i orätta händer, så är det viktigt att ha ett kodlås. För att inte tjuven ska kunna testa alla 9999 kombinationer är det bäst att ha telefonen inställd så att all data raderas efter 10 felaktiga försök. (Ha helst inte 1234 som kod dock). När iPhone raderar minnet slänger den också bort den interna kryptonyckeln och gör det enklare att bryta sig in på internetbanken än att ta fram dina semesterbilder.

Att göra när telefonen har försvunnit:

  1. Ring telefonen. Kanske ligger den under bordet?
  2. Använd ”Hitta iPhone” genom att logga in på icloud.comSkicka ett meddelande till tjuven eller be honom ringa dig om du vill. Eller bara spåra honom. Radera eventuellt telefonen. Det här är upp till var och en vilken taktik man tror är bäst. Kan någon ha tagit fel på festen bara eller är det Mexikanska maffian som har den? Notera att man inte kan använda ”Hitta iPhone” efter att operatören spärrat simkort eller telefon, så om man vill radera telefonen på distans är det nu det måste ske.
  3. Spärra simkortet. Du vill inte att tjuven använder ditt abonnemang och ringer ett varv rund jordklotet eller laddar ner mastodonserier i 3D när han är ute o reser runt i Sydostasien.  Så ring din operatör* och berätta vad som hänt.
  4. Kontakta polisen för att göra en anmälan. Ring 11414 eller gör en anmälanonline. Detta krävs även av försäkringsbolagen.
  5. Spärra telefonen. Du vill inte att tjuven ska ha nytta av telefonen. Därför ringer du operatören igen och uppger numret på polisanmälan så spärrar de mobilen i den internationella IMEI-registret. Förvandlar iPhone till en iPod, men räcker intei sig för att tjuven inte ska komma åt dina uppgifter. För det behöver du kodlås eller Hitta iPhone.
  6. Kontakta ditt försäkringsbolag. Inte så bråttom kanske men ändå viktigt såklart.

*Eftersom det är bråttom att ringa din operatör, och man typiskt nog oftast är utomlands när olyckan är framme, kommer här utlandsnumren till operatörerna. Spara i din telefonbok. Eller ännu bättre: I någon annans telefonbok.

Tre: +46771735300

Telenor: +46708222222.

Telia: +46771411000

Tele 2: +46856222040

Det allra bästa tipset är såklart att vara vaksam. Men har du läst ända hit så ska vi inte komma med förmaningar – för allt händer faktiskt till och med dig. Men nästa telefon rekommenderar vi att du har ögonen på. Så kan du sälja den till Pantaluren istället och tjäna pengar istället för att bli bestulen – så mycket roligare. Trevlig sommar!